Procena vrednosti preduzeća

Finansijska dijagnostika
22. маја 2017.

Godinama ste ulagali finansijska sredstva, trud i vreme u razvoj vaše kompanije. Došao je trenutak kada želite da je prodate. Ne dozvolite da previsokom cenom propustite priliku za prodaju, ili suviše niskom da propustite priliku da zaradite dodatna sredstva. S druge strane, možda želite da kupite drugu kompaniju, ali niste sigurni koliko ona vredi, a ne želite da je preplatite? Najbolji način da saznate pravu vrednost jedne firme jeste stručna finansijska procena vrednosti njenog kapitala. Kako biste to sa lakoćom uradili, sve što vam je potrebno jesu znanja i veštine koje brzo možete steći na kursu Finansijska procena vrednosti kapitala. Ukoliko ne posedujete potrebne kompetencije i vreme, naš stručni tim će za vas izraditi izveštaj gde ćete dobiti precizne podatke o:

  1. finansijskoj dijagnostici (profitabilnosti, likvidnosti, solventnosti, zaduženosti, efikasnosti upotrebe novčanih tokova, aktivnosti, itd), čiji je cilj “fotografija” finansijskog zdravlja kompanije i njene uspešnosti;
  2. makroekonomskoj analizi vaše industrijske grane, kako biste mogli da procenite ekonomski potencijal i
  3. proceni vrednosti kako vlasničkog udela, tako i vrednosti čitave kompanije (upotrebom više metoda).

Prilikom procene, koriste se tri osnovne grupacije metoda:

  1. Metode zasnovane na prinosu;
  2. Tržišni metodi;
  3. Metode bazirane na imovini (knjigovodstvene metode).

U mikro, malim i srednjim preduzećima projekat, po pravilu, može biti završen u roku do 30 dana. Svi konkretni uslovi za realizaciju ovog projekta, uključujući i cenu, biće definisani međusobnim dogovorom.